Árván maradt Árva vára

2 napos kirándulás | 20.000,- Ft | 50,- € | út nehézsége: 🌕🌑🌑🌑🌑

Árva maradt Árva vára

2 napos

Program: várunk egy kellemes kirándulásra Liptó és Árva csodás vidékére. Megtekintjük az UNESCO Világörökségének részét képező Farkasd és a Szent Kereszt artikuláris fatemplom csodás örökségét, a Déményfalvi-jégbarlangot, bejárjuk Árva várát - mely a legmagasabban fekvő felvidéki vár - tutajozunk az Árva folyón, és megcsodáljuk Csicsmány község egzotikus faházait, balkáni kultúráját. A hófödte hegyormok, a friss hegyi levegő, a zamatos felvidéki étkek és italok mindenki számára feledhetetlen élményeket nyújtanak.

 • Utazás: megegyezés alapján: a megrendelő, vagy irodánk szervezésébe
 • Ellátás: büféreggeli
 • Részvétel díj: 20.000,- Ft (50,- €) / fő, (35-40 fő esetén)
 • Részvételi díj tartalmazza: programszervezés, szakképzett és helyismerettel rendelkező csoportvezetés, szállás - egy éjszaka, üdülőhelyi díjak és illetékek, büféreggeli.
 • Részvételi díj nem tartalmazza: utazási költségek, egyéb étkezések, belépődíjak, utasbiztosítás.
50,00 € 60,00 €

Utazási tájékoztató ⤵

Részletes program:

1. nap
 • Indulás a kora reggeli órákban, az előre megegyezett helyről.
 • Első megállónk a közigazgatásilag Rózsahegyhez (Ružomberok) tartozó Farkasd (Vlkolínec) nevezetű falucska. A csodálatos liptói környezetben fekvő, 45 darab, kőalapra épült, agyaggal tapasztott zsindelytetős faház magán viseli a tipikus szlovák falvak jellegzetességeit. Példátlan és eredeti faépítményeinek köszönhetően 1993-ban felkerült az UNESCO Kulturális Világörökségének listájára. Időutazásunk során megtekintjük a falu házacskáit, a bennük található kiállításokat és a Liptói Múzeum kiállítását.
 • Következő állomásunk a Liptószentmiklóstól (Liptovský Mikuláš) 14 km távolságra található Szent Kereszt artikulás fatemplom (Svätý Kríž), mely Közép-Európa legnagyobb fatemplomai közé tartozik. A többi hét Észak-felvidéki fatemplommal együtt 2008-ban felkerült az UNESCO Kulturális Világörökségének listájára. A Szent Kereszt artikuláris fatemplom befogadóképessé-ge mintegy 6 000 fő.
 • Rövid pihenőt tartunk, és megfelelő időt biztosítunk az ebéd elfogyasztására. 
 • A nap utolsó állomása a Déményfalvi-jégbarlang*2 (Demänovská ľadová jaskyňa), mely a Szent Kereszt fatemplomtól légvonalban csak pár km-re fekszik. A barlang jégképződményei az utolsó 500 év alatt jöttek létre, melyek a cseppkőképződményekkel együtt látogatási útvonalunkon rendkívül érdekes ötvözetet kínál számunkra. Barlangtúránk során megismerkedünk a járatok és a képződmények keletkezésével, az eljegesedés feltételeivel valamint a jég cseppkövekre gyakorolt hatásával.
 • Innen a szállásunkra*1 utazunk. 

2. nap

 • Második napunk első és talán legélvezetesebb programpontja a tutajozás az Árva folyón Felsőlehota (Horná Letoha) és Árva (Orava) között. A 2,5 km hosszú, 1 órás tutajút során felejthetetlen élményben lesz részünk, hiszen gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre és a Felvidék legmagasabban fekvő várára, Árva várára. Út közben pedig maguk a tutajosok mesélnek nekünk a tutajozás történelméről az Árva folyón.
 • A tutajozás után megtekintjük Árva várát (Oravský hrad), mely a Felvidék északi részének egyik legnagyobb turista látványossága. A vár alatti parkolóból egy meredek gyalogút vezet a várba, mely 10 percet vesz igénybe. Az Árva folyó (Orava) feletti sziklaszirtre "sasfészekként" felépített vár a tatárjárást követően épült. Várlátogatásunk során alkalmunk nyílik meglátogatni a vár termeiben kialakított Árvai Múzeum (Oravské múzeum) egyes tárlatait, bejárni a vár minden zeg-zugát.
 • Rövid pihenőt tartunk, és megfelelő időt biztosítunk az ebéd elfogyasztására.
 • Utunk utolsó állomása Zsolnától délre található, a magas hegyek által körülvett katlanban fekvő Csicsmány (Čičmany) községe. A falut 1410 körül alapították a török elől idemenekült bolgárok, akik az évszázadok alatt elszlovákosodtak, de ma is őrzik, építészetükben, népművészetükben, a balkáni népi kutúra hagyományait. Falutúránk során megtekintjük a Vágmente Múzeum (Povážské múzeum) néprajzi kiállítását, a csicsmányi népviseletet, színes hímzéseiket, a helyi nők különleges hajviseletét és a szarv alakú főkötőiket, valamint az egzotikus geometriai mintázatú faházakat. 
 • Innen már hazafelé felé vesszük az irányt és könnyes búcsút veszünk. Érkezés az esti órákban. 

fontos tudnivalók ⤵

 Fontos tudnivalók:

Az utazás megrendelése:

 • Elsősorban, kérjük olvassátok el az Általános szerződési feltételeket és az Adatvédelmi szabályzatra vonatkozó rendeletet .
 • Az utazásra az itt található megrendelőlap kitöltésével tudtok jelentkezni! A megrendelőlap kitöltése és az esetleges "Utastársak megrendelőlapja" űrlap feltöltése után, küldjétek azt el. A sikeresen elküldött megrendelőlapról rendszerünk 24 órán belül visszajelzést küld.
 • Ezek után a részvételi díjat egy összegben, az utazás előtti 36. napig kell befizetni. A befizetést banki átutalással, bankfióki befizetéssel, vagy a "Kosárba" gombra kattintva oldható meg (bankkártyás befizetés). Készpénzes befizetésre csakis rendkívüli esetekben van lehetőség, legkésőbb az utazás előtti 36. napig a teljes részvételi díj (100%) befizetésével.
 • Számlaszámunk: SK84 0200 0000 0038 4769 6756, SWIFT: SUBASKBX, VÚB, a. s. A banki átutalásnál és bankfióki befizetésnél a közleménybe az utas nevét, valamint az átutalás egyedi azonosítóját (VS): 0002021203, kell feltüntetni.
 • Megrendelésed a megrendelőlap elküldésével, majd annak visszaigazolásával és a részvételi díj befizetésével valósul meg. A megrendelést követően kapod meg a számlát és kötjük meg az Utazási Szerződést, melyek együttesen biztosítják a helyed. Miután az általad megadott e-mail címedre megérkezett az Utazási Szerződés, annak az aláírási lapját nyomtasd ki, majd aláírva (jpg, pdf, png) juttasd vissza e-mail címünkre: cooltour.sk@gmail.com. Foglalásod ezek után tekintjük véglegesnek.

Utasbiztosítás: az alapár nem tartalmazza az utasbiztosítást, de megkötése ajánlott!

Utazással kapcsolatos tudnivalók: az utazás önköltségen valósul meg, tehát az út megszervezése, vagy a megrendelő feladata, vagy szükség esetén, utazási irodánkkal is egyeztethető az utazás megszervezése, legyen az bárhonnan Európából. Az utazás megszervezését, legalább 35 utas esetén intézzük. Irodánk örömmel magára veszi a terhet és megbízható partnerivel (busztársaságok) megoldja az utazás kérdését a lehető legkedvezőbb áron. Ezen szolgáltatásunkat díjmentesen kínáljuk a kedves megrendelőink számára. Ebben az esetben az utaztatást, az utazás időpontját megelőző, legkésőbb a 40. napon szükséges megrendelni az itt elérhető űrlap kitöltésével és elküldésével. Forduljon hozzánk bizalommal!

*Szállás: A szentiváni völgyben, az Alacsony-Tátra lábainál található Szentiván (Liptovsý Ján) község határában, a Penzión Limba-ban szállunk meg. Csoportunk 2-3-4 ágyas, fürdőszobás szobákban lesz elszállásolva, de akár pótágy is igényelhető. Amennyiben egyedül szeretne lenni egy 2 ágyas szobában, úgy a szoba teljes árát kell kifizetnie, tehát felárat számítanak ezért a szolgáltatásért (+ 17,- €).

Étkezés: a részvételi díj büfé reggelis ellátást tartalmaz, mely reggeli mindenki számára bőséges, feledhetetlen élményt nyújt. Vegetáriánus, laktóz-, tej- és gluténmentes reggeli is kérhető, ennek igényét kérjük a megrendelőlapon jelezni. A panzió rendelkezik saját konyhával, tehát van lehetőség helyben vacsorázni. Egy vacsora ára 8,- €. Az egyéb étkezések a kirándulás során önellátóak.

Belépődíjak a program szerint és egyéb helyszíni költségek:
 • Vlkolínec: ................................................................................................. 2,00 € / 1,00 € / 1,00 € (F / D, Ny / Gy)
 • Laziszkó - Sz. Kereszt artikuláris fatemplom: ..................................... 1,00 € / 1,00 € / 1,00 € (F / D, Ny / Gy)
 • Déményfalvi-jégbarlang: ....................................................................... 8,00 € / 7,00 € / 4,00 € (F / D, Ny / Gy)
 • Felsőlehota - tutajozás: ............................................................ 14,40 € / 9,60 €, 12,00 / 7,20 € (F / D, Ny / Gy)
 • Árva vára (Alap kör): ............................................................................... 7,00 € / 3,50 € / 3,50 € (F / D, Ny / Gy)
 • Csicsmány: ............................................................................................... 3,00 € / 1,50 € / 1,50 € (F / D, Ny / Gy) 

(F - felnőtt, D - diák, Ny - nyugdíjas, Gy - gyerek)

A gyalogtúra nehézsége: a programban rövidebb séták szerepelnek, valamint egy barlanglátogatás. Az egyes séták hossza és szintemelkedése nem kimagasló, a terep azonban egyes helyeken meredek, esős időben csúszós lehet. A "gyalogtúrával" kapcsolatos fontos tudnivalók, szabályok és a túrák nehézségi besorolása : 🌕 🌑 🌑 🌑 🌑

*2 A Déményfalvi-jégbarlang Liptószentmiklóstól 10 km-re délre, a déményfalvi-völgy jobb oldalán fekszik, 90 m-rel a völgy alja fölött. A parkolóból a barlang bejáratához egy szerpentines út vezet, a 600 m-es utat cca. 20 perc alatt tudhatjuk le. A kaptató és kinti-benti hőmérsékletkülönbség megviselheti szervezetünket, ezért belépés előtt nem árt kicsit kipihenni magunkat és aklimatizálódni. A barlang látogatható útvonalának hossza 650 m, mégis a barlangtúra során 800 m-t fogunk végigjárni, miközben 645 lépcsőfokot kell legyőznünk. A szintkülönbség a bejárat és a legmélyebb pont közt 48 m. A látogatás időtartama 45 perc. A barlang hőmérséklete 0,4°C és 3°C között mozog, ezért ajánlott a meleg öltözet és jó lábbeli.

Javasolt egyéni felszerelés: felhívjuk figyelmeteket, hogy a Felvidék északi részén, különösen az Alacsony- és a Magas-Tátra lábainál, az időjárás igen változékony, ezért az utazást megelőző napokban figyeljétek az időjárási előrejelzéseket és a ruházatot a várható időjárásnak megfelelően állítsátok össze. Javasoljuk a zárt és kényelmes lapos talpú cipők használatát, valamint a melegebb öltözetet, különösen a barlanglátogatás alkalmával, valamint a tutajút során a vízhatlan ruhát. A sétákra egy kisméretű hátizsákot érdemes magunkkal vinni (kb. 20 literest), a többi felszerelést az autóbuszban hagyhatjuk.

Javasolt korhatár: az utazás 10 éves kortól ajánlott, de mint középkorú úgy az idősebbek számára is felejthetetlen élményt nyújt.

Egészségügyi tudnivalók: javasoljuk az általános és saját gyógyszerek, valamint az alap egészségügyi felszerelések beszerzését (láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli). Irodánk munkatársai és a csoportvezetők, kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

Vízum: Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel vehetnek részt az utazáson.

Nyilatkozat: mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért az iro­dánk tú­ra­ve­ze­tője fenn­tart­ja a jo­got, hogy rossz idő ese­tén - eső, köd, erős szél, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok - meg­vál­toz­tas­sa a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sorrend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén (a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében) módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak. Eb­ben az eset­ben igyek­szünk va­la­mi­lyen más prog­ra­mot szer­vez­ni.

Árgarancia: 405,- Ft/EUR árfolyamig. Továbbá a részvételi díjat, legalább 35 utas esetén tudjuk biztosítani. Amennyiben a szervezés során a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 7 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár, vagy beszámítható más utazásra. A feltüntetett paraméterek változása esetén, a CoolTour.sk s.r.o. az ár változtatásának a jogát fenntartja, melyről köteles értesíteni az utast az Általános szerződési feltételek (ÁSZF) alapján, amely itt érhető el.


ONLINE ELŐFOGLALÁS

Foglalj időpontot időben. A foglalásod e-mailben igazoljuk vissza.