Vízitúra a Sajón

1 napos kirándulás | 18.000,- Ft | 45,- € | vízitúra nehézsége: 🌕🌕🌕🌑🌑

Vízitúra a Sajón

1 napos

Program: egyedülálló egynapos csoportos kenutúra tapasztalt vezetőkkel Gömör vármegye kalandos folyóján, a Sajón. Lehetőségetek van kipróbálni magatokat a folyó fekete szakaszán, mely leginkább vadvízen halad és/vagy a Sajó piros szakaszán, mely lassan folyó víz, így gyermekekkel is bátran kenuzható. A Sajó Szlovákiában a Gömör-Szepesi-érchegységben a Stolica-hegy oldalában ered. Teljes hossza: 223 km, ebből szlovákiai szakasza 98 míg magyarországi szakasza 125 km. Igen szép hegyek között folyik, a Gömör-Szepesi-érchegységen és a Szlovák Karszt Nemzeti Parkon keresztül. A Sajó a Felvidék egyik igen érdekes és élvezetes folyója.

 • Utazás: egyénileg
 • Ellátás: önellátó
 • Túra hossza: fekete útvonal - 12km, piros útvonal - 9km
 • Részvétel díj: 18.000,- Ft (45,- €) / fő, (8-10 fő esetén)
 • Részvételi díj tartalmazza: túraszervezés, szakképzett és helyismerettel rendelkező túravezetés, felszerelés bérlése és szállítása (kenu, kenulapát, úszómellény, kötél, vízhatlan zsák), ásványvíz és gyors energia pótlás a túra során, egyéb bérlések és szállítási költségek.
 • Részvételi díj nem tartalmazza: utazási költségek, étkezések, utasbiztosítás.
45,00 € 49,00 €

Utazási tájékoztató ⤵

Részletes program:

⚪ ⚪ ⚪

Fekete útvonal (12 km)

 • 08.00 - Találkozunk Sajórecske (Riečka) központjában, a község buszmegállójában*1.
 • 08:10 - 08:30 - Autóinkat elvisszük a célállomásra, a sajórecskei vízi erőműhöz, és otthagyjuk az autókat*2. Itt átülünk a CoolTour.sk kísérő autóiba, és elhajtunk a kiindulási pontra*3.
 • 08:30 - 09:00 A szükséges adminisztráció, pakolás, rövid eligazítás és bemelegítés után vízre szállunk.
 • 09:15 - Vízre szállás. A fekete útvonal résztvevőivel a sajógömöri (Gemer) keresztgát alatt szállunk vízre*3, majd innen ereszkedünk lefelé a Sajón.
 • 10:00 - 1.5 km lapátolás után, még az első tornaljai (Tornaľa) közúti híd előtt, kiszállunk a kenukból, és kötélen eresztjük le azokat az első zúgón, amely valójában nem is igazi zúgó, hanem egy köves rész, amely fölött kis víznél nem tudunk átsiklani a kenukkal.
 • 11:00 - 2.5 km lapátolás után, Tornalja túlsó végén, a Sajó-Túróc összefolyásnál, még a közúti híd előtt, egy keresztgát állja utunkat. Itt emelnünk kell, de az újabb vízre szállás előtt tartunk egy hosszabb ebédszünetet, s kipihenjük az addigi fáradalmakat.
 • 11:45 - Újra vízre szállunk, és ereszkedünk tovább a Sajón. Tornalja és Méhi (Včelince) között van egy-két gyorsabb sodrású rész, de egyik sem vészes, majd innentől már semmilyen akadály nem áll az utunkban. Méhitől a folyó lelassul, kiszélesedik és kimélyül.
 • 14:15 - 9 km lapátolás után megérkezünk a sajórecskei vízi erőműhöz, túránk végéhez*2.
 • 14:45 - Pihenés, szárítkozás, pakolás, hazaindulás tetszés szerinti időpontban.

⚪ ⚪ ⚪

Piros útvonal (9 km)

 • 07.45 - Találkozunk Sajórecske (Riečka) központjában, a község buszmegállójában*1.
 • 08:00 - 08:15 - Autóinkat elvisszük a célállomásra, a sajórecskei vízi erőműhöz, és otthagyjuk az autókat*2. Itt átülünk a CoolTour.sk kísérő autóiba, és elhajtunk a kiindulási pontra*3.
 • 08:30 - 09:00 A szükséges adminisztráció, pakolás, rövid eligazítás és bemelegítés után vízre szállunk.
 • 09:00 - Vízre szállás. A piros útvonal résztvevőivel a tornaljai (Tornaľa) keresztgát alatt szállunk vízre*3, majd innen ereszkedünk lefelé a Sajón. Tornalja és Méhi (Včelince) között van egy-két gyorsabb sodrású rész, de egyik sem vészes, majd innentől már semmilyen akadály nem áll az utunkban. Méhitől a folyó lelassul, kiszélesedik és kimélyül.
 • 12:00 - 9 km lapátolás után megérkezünk a sajórecskei vízi erőműhöz, túránk végéhez*2.
 • 12:30 - Pihenés, szárítkozás, pakolás, hazaindulás tetszés szerinti időpontban.

⚪ ⚪ ⚪

A délutáni piros útvonal részvevői 12.00-kor találkoznak a sajórecskei buszmegállóban.

A vízitúra menetrendje a fentebb vázolt időrend szerint valósul meg (13.00 és 16.00 között).

fontos tudnivalók ⤵

 Fontos tudnivalók:

Az utazás megrendelése:

 • Elsősorban, kérjük olvassátok el az Általános szerződési feltételeket és az Adatvédelmi szabályzatra vonatkozó rendeletet .
 • Az utazásra az itt található megrendelőlap kitöltésével tudtok jelentkezni! A megrendelőlap kitöltése és az esetleges "Utastársak megrendelőlapja" űrlap feltöltése után, küldjétek azt el. A sikeresen elküldött megrendelőlapról rendszerünk 24 órán belül visszajelzést küld.
 • Ezek után a részvételi díjat egy összegben, az utazás előtti 36.napig kell befizetni. A befizetést banki átutalással, bankfióki befizetéssel, vagy a "Kosárba" gombra kattintva oldható meg (bankkártyás befizetés). Készpénzes befizetésre csakis rendkívüli esetekben van lehetőség, legkésőbb az utazás előtti 36. napig a teljes részvételi díj (100%) befizetésével.
 • Számlaszámunk: SK84 0200 0000 0038 4769 6756, SWIFT: SUBASKBX, VÚB, a. s. A banki átutalásnál és bankfióki befizetésnél a közleménybe az utas nevét, valamint az átutalás egyedi azonosítóját (VS): 0002021115, kell feltüntetni.
 • Megrendelésed a megrendelőlap elküldésével, majd annak visszaigazolásával és a részvételi díj befizetésével valósul meg. A megrendelést követően kapod meg a számlát és kötjük meg az Utazási Szerződést, melyek együttesen biztosítják a helyed. Miután az általad megadott e-mail címedre megérkezett az Utazási Szerződés, annak az aláírási lapját nyomtasd ki, majd aláírva (jpg, pdf, png) juttasd vissza e-mail címünkre: cooltour.sk@gmail.com. Foglalásod ezek után tekintjük véglegesnek.

Utasbiztosítás: az alapár nem tartalmazza az utasbiztosítást, de megkötése ajánlott!

A vízitúra:
 • A vízitúra 8 fő részvételével valósul meg, kevesebb résztvevő esetén a túra lemondásának jogát fenntartjuk. Utazási irodánk a beretkei vízálláshoz viszonyított 46 cm-s vízállástól indít csak túrákat. Két db 4 személyes, ill. egy db 3 személyes kenuval indulunk útnak. Utazási irodánk mindhárom kenuba szakképzett, tapasztalt kormányost biztosít, akik közül az egyik a túra vezetője is egyben. Amennyiben a jelentkezők között van tapasztalt kormányos, aki már többször volt vízitúrán és biztonsággal képes irányítani egy kenut, úgy a résztvevők száma lehet 9, ill. 10 fő is. Ezt mindenképpen kérjük előre jelezni. Továbbá, a megrendelőlap kitöltésekor kérjük előre jelezni, mindenki esetében, a testtömeget is, hogy előre meg tudjuk határozni a helyes súlyeloszlás végett a kenuk beosztását. Súlykorlátozás: a 4 személyes kenuknál a maximális terhelhetőség 290 kg, míg a 3 személyes kenunál a maximális terhelhetőség 220 kg. Megértésüket előre is köszönjük!

 • A fekete útvonalon a túra első 7 km-re, javasolt a sisak viselése, mely vízbeborulás esetén védi a fejet. A piros útvonalon a túra első 5 km-re a 18 év alattiak számára a sisak használata kötelező, míg a 18 év fölöttiek számára javasolt. A túra további 4 km-re, a sisak használat ajánlott minden korosztály számára. Erre alkalmas lehet hegymászó vagy akár biciklis sisak is. Szükség esetén CoolTour.sk s. r. o. utazási iroda is tud korlátozott számban biztosítani sisakokat, melynek igényét a megrendelőlapon szükséges feltüntetni. A foglalás a cooltour.sk@gmail.com e-mail címre beérkező helyesen kitöltött megrendelőlapok sorrendjében történik.
 • ! További a vízitúrával kapcsolatos fontos tudnivalók, szabályok és a túrák nehézségi besorolása itt található! A túra nehézségi besorolása: 🌕 🌕 🌕 🌑 🌑

 • Korhatár: Fekete útvonal - 18 év fölött. Piros útvonal - 8 évnél idősebbek. A 15-18 éves gyerekek és serdülők csakis szülői beleegyezéssel vehetnek részt a túrán (a formanyomtatvány itt tölthető le). A 8-15 éves gyerekek csakis szülői kísérettel vehetnek részt a túrán. Az Ő esetükben szülői beleegyezésre nincs szükség, hisz a szülő ott ül gyermekével egy kenuban és felel érte.

*1 Utazással kapcsolatos tudnivalók: találkozóhely Sajórecskén (Riečka, 980 45, E67-es közút, GPS: 48°20'26.6"N, 20°19'51.0"E) - a találkozó helyre minden résztvevő saját autón érkezik, illetve saját maga oldja meg az odajutást. (Szükség esetén, utazási irodánk indít mikrobuszt vagy autóbuszt a programra. Bővebb információk: ⓘ )

*2 Cél állomás: Sajórecske (Riečka, 980 45, GPS: 48°20'50.5"N, 20°19'01.8"E) - vízitúránk cél állomása a sajórecskei vízi erőmű. A vízitúra előtt mindenki elviszi az autóját a célállomásra, és otthagyja az autóját. Itt átülünk a CoolTour.sk kísérő autóiba, és elhajtunk a vízitúra kiindulási pontjára. A vízitúra végén, mikor megérkezünk a sajórecskei vízi erőműhöz, az autók tehát ott várnak minket a célban. Ajánlott a saját autókban száraz ruhát és cipőt hagyni, hogy a túra után rögtön át tudjunk öltözni szárazba.

*3 Kiindulási pont: Fekete útvonal - Sajógömör (Gemer, 982 01, GPS: 48°26'02.6"N, 20°18'52.1"E) - a sajógömöri keresztgát után a folyó jobb oldalon tesszük a kenukat a vízre. Piros útvonal - Tornalja (Tornaľa, 982 01, GPS: 48°24'29.2"N, 20°18'36.8"E) - a tornaljai keresztgát után, a kemping magasságában, a folyó jobb oldalán tesszük a kenukat vízre.

Javasolt egyéni felszerelés: sapka vagy kalap, világos színű hosszú ujjú póló, világos színű hosszú nadrág, törülköző, vízbe való lábbeli (félcipő, vízbe való cipő vagy szandál), vízálló viharkabát, váltás száraz ruha (nadrág, póló, alsónemű, zokni), napkrém, napszemüveg, enni és inni való a vízitúrára, esőköpeny. Továbbá felhívjuk a figyelmeteket, hogy a kerékpártúrát megelőző napokban figyeljétek az időjárási előrejelzéseket és a ruházatot a várható időjárásnak megfelelően állítsátok össze.

Egészségügyi tudnivalók: javasoljuk az általános és saját gyógyszerek, valamint az alap egészségügyi felszerelések beszerzését (láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli). Irodánk munkatársai és a csoportvezetők, kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

A COVID-19 megbetegedés elleni hatósági intézkedések Szlovákiában: a CoolTour.sk s.r.o. a Szlovák kormány mindenkor hatályos járványügyi rendelkezéseit szigorúan betartja és betartatja. Folyamatosan figyelemmel kíséri a törvényi előírásokat, és szem előtt tartja a járványhelyzet által életre hívott biztonsági-egészségügyi intézkedéseket mind a szabadtéri létesítmények nyitva tartását, mind az egyéni szabadtéri sportolási lehetőségeket illetően. A síelés egyéni sportnak minősül. Közös érdekünk az, hogy a lehetőségekhez képest zavartalanul együtt tudjunk működni. Az aktuális intézkedésekről, valamint Szlovákiába történő belépés szabályairól itt találnak bővebb tájékoztatást.

Vízum: Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel vehetnek részt az utazáson.

Nyilatkozat: mi­vel az utazás és a túra so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért az iro­dánk tú­ra­ve­ze­tője fenn­tart­ja a jo­got, hogy rossz idő ese­tén - eső, köd, erős szél, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok - meg­vál­toz­tas­sa a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sorrend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén (a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében) módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak. Eb­ben az eset­ben igyek­szünk va­la­mi­lyen más prog­ra­mot szer­vez­ni.