Kerékpártúrák nehézsége,

egyéb fontos tudnivalók és szabályok!

🌕 🌑 🌑 🌑 🌑  KÖNNYŰ

Bárki számára könnyen teljesíthető, leginkább könnyed délutáni kiránduláshoz hasonlítható kerékpártúra.

Az út kiépített kerékpárúton vezet. A túra távolsága legfeljebb 20 km (1-2 óra), a szintkülönbség pedig elenyésző.

Felszerelés: bukósisak


🌕 🌕 🌑 🌑 🌑  MÉRSÉKELT

Átlagos kondícióval könnyen teljesíthető biciklitúra, mely után ugyan elfárad az ember, de még nem jelent különösebb igénybevételt.

Sok a pihenő, ezért gyerekek és idősek számára is teljesíthető. Az út elsősorban bicikliúton és kevésbé forgalmas autóúton vezet. A túra hossza 20-40 km (2-3 óra), a szintkülönbség pedig nem haladja meg a 400 métert.

Felszerelés: bukósisak


🌕 🌕 🌕 🌑 🌑  HALADÓ

Ez a közepes nehézségi szint, melyhez ugyan még mindig elegendő átlagos kondíció, de a túra végére azért már jobban elfárad az ember.

A túra főleg aszfaltúton fut, de előfordulhatnak rövidebb murvás, földutas szakaszok is. A túratáv 40-80 km között van (3-4 óra), legfeljebb 800 méteres szintkülönbséggel, helyenként meredekebb emelkedőkkel.

Felszerelés: bukósisak


🌕 🌕 🌕 🌕 🌑  NEHÉZ

Ez a szint már megkívánja a kerékpáros tapasztalatot és sportos erőnlétet. Viszonylag hosszú túra, melyet több szakaszban teszünk meg.

A túra során aszfaltút a jellemző, de már gyakoribbak a murvás szakaszok, ösvények, valamint a nagyobb emelkedők. A biciklitúra hossza 80-120 km (5-7 óra), 1000 méter körüli szintkülönbséggel.

Felszerelés: bukósisak, biciklis táska, kerékpárjavító szerszámkészlet


🌕 🌕 🌕 🌕 🌕  MEGTERHELŐ

Gyakorlott kerékpározóknak ajánlott szint, ahol a távolság, meredek emelkedők és technikás terep tapasztalatot és kitartást igényel.

A túra során váltakozik az útviszonyok minősége. Az út hossza 120 km feletti, több mint 1200 méteres szintkülönbséggel.

Felszerelés: bukósisak, biciklis táska, kerékpárjavító szerszámkészlet, túrától függően speciális felszerelés


A kerékpártúrával kapcsolatos fontos tudnivalók és szabályok:

 • A kerékpártúrán legfeljebb 15 fő vehet részt egy túravezető kíséretében. Utazási irodánk a túra folyamán tapasztalt és helyismerettel rendelkező túravezetőt, avagy túravezetőket biztosít.

 • A kerékpártúrán mindenki csakis saját felelősségére vehet részt, amely egyéni felelősségre történik! Továbbá kötelezi magát, hogy a túra során betartja a túravezető utasításait és a túra során a túra szabályainak megfelelően viselkedik.

 • A kerékpártúrán saját, jól felszerelt és karban tartott kerékpárral is részt lehet venni. Amennyiben nem rendelkezik saját kerékpárral, nálunk is igényelhet kerékpárt a túrára. A kerékpár bérlésének igényét a megrendelőlap kitöltésekor kérjük előre jelezni, mivel csak korlátozott számban tudjuk biztosítani. A kerékpárok foglalása a cooltour.sk@gmail.com e-mail címre beérkező helyesen kitöltött megrendelési lapok sorrendjében történik.

 • A kerékpártúrán a sisak és a láthatósági mellény viselete kötelező!
 • A 10-15 éves gyerekek csakis szülői kísérettel vehetnek részt a túrán. Az Ő esetükben szülői beleegyezésre nincs szükség, hisz a szülő gyermekével tartózkodik a kerékpártúra folyamán és Ő felel érte.
 • A 15-18 éves serdülők csakis szülői beleegyezéssel vehetnek részt a kerékpártúrán (a formanyomtatvány itt tölthető le.) Bizonyos túrák esetében a 8-18 éves gyerekek, csakis szülői kísérettel vehetnek részt a túrán, ilyenkor az Ő esetükben szülői beleegyezésre nincs szükség, hisz a szülő gyermekével közösen túrázik és felel érte.

 • Szeszes ital és/vagy tudatmódosító szerek hatása alatt álló személy a túrán nem vehet részt. Szeszes italok fogyasztása a túra során tilos!

 • Amennyiben túravezetőnk a túrán részvevő utas valamelyikénél, súlyos ruházati, felszerelési, erőnléti, életkori vagy egészségügyi hiányosságokat észlel, saját biztonsága érdekében eltanácsolja azt a túrától. Továbbá olyan személyek is el lesznek tanácsolva a túrától, akik magatartásukkal zavarják a túra lebonyolítását! Ennek megítélése minden esetben a túravezető joga és feladata!

 • A túrán való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció, lépésbiztonság, megfelelő állóképesség, erőnlét és pszichikai felkészültség. Kizáró ok a tériszony, az eszméletvesztésben szenvedők (epilepszia, narkolepszia), mozgásszervi betegségek, fertőző betegek, az olyan betegségben szenvedők, amelyet a nagy terhelés válthat ki (pl. asztma), illetve a pszichikailag labilis és nem beszámítható személyek. A légzőszervi- és keringési betegségek (pl. infarktus utáni állapot, magas vérnyomás), a cukorbetegség, a nagy felületi sebek, a szenvedélybetegségek nem kizáró ok, de mindenképpen ezeket jelezni kell a túravezetőnek.

 • A baleset biztosítás megkötése, a biciklitúrán való részvétel egyik feltétele. Túráink túravezetői díja a baleset biztosítási díját nem tartalmazzák. Ennek megkötését mindenkinek külön, saját költségen kell vállalnia! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Aki a túra teljes időtartamára nem rendelkezik érvényes balesetbiztosítással, úgy az életében, testi épségében, egészségében, felszerelésében bekövetkező károkat a biztosító helytállási követelményének hiányában Ő maga köteles viselni!

 • Amennyiben a kerékpártúra során, esés vagy más egyéb esemény következtében, a felszerelés valamely darabja elveszne, megsérülne, tönkremenne, abban az esetben a kerékpártúrázó azt köteles megtéríteni, a kerékpárt és tartozékait bérbe adó cég árjegyzéke vagy kiszabott kárfelmérése szerint.