Vízitúrák nehézsége,

egyéb fontos tudnivalók és szabályok!

🌕 🌑 🌑 🌑 🌑  KÖNNYŰ

Kezdőknek ajánlott vízitúra, mely során bárki megismerkedhet az evezési technikák alapjaival. Egy ilyen túra során a kenu, kajak, csónak és vízibicikli egyaránt kényelmesen használható.

Az ilyen túrák állóvízen történnek, ahol csekély a hullámzás. A túra hossza kevesebb, mint 5 km.


🌕 🌕 🌑 🌑 🌑  MÉRSÉKELT

Állóvízen vagy lassú folyású folyón történő túra, mely még ideális kezdő vízitúrázók számára is. Elsősorban kajakkal és kenuval evezhető túra.

A folyási sebesség kevesebb mint 3 km/h, mellyel szemben még lehetséges az evezés. A túra hossza 5-10 km.


🌕 🌕 🌕 🌑 🌑  HALADÓ

Közepes nehézségű vízitúra, mely során enyhén hullámzó állóvízen vagy folyón történik az evezés, kajakkal vagy kenuval. Minimális tapasztalattal rendelkezők számára ajánlott túra.

Folyóvíz esetén a folyási sebesség 7 km/h, mellyel szemben az evezés már nagyon nehéz. A vízitúra hossza kevesebb mint 18 km.


🌕 🌕 🌕 🌕 🌑  NEHÉZ

Gyakorlott vízitúrázóknak ajánlott, több szakaszból álló, hosszabb távú evezés. A szél és hullámzás folyamatos.

Folyók esetében közepesen erős a sodrás, a védőfelszerelés kötelező. A túra hossza 18-25 km között mozog, attól függően, hogy folyón vagy állóvízen evezünk.


🌕 🌕 🌕 🌕 🌕  MEGTERHELŐ

A túrát erős hullámzás és technikás szakaszok jellemzik, amik nem mindig beláthatók. Ezen a szinten elengedhetetlen a tapasztalat és jó fizikai állapot. Az evezéshez vadvízi kajakot, kenut, raftot használunk.

Folyó esetében a sodrás gyors, így a védőfelszerelés használata kötelező. A túra hossza meghaladja a 25-30 km-t.


A vízitúrával kapcsolatos fontos tudnivalók és szabályok:

 • A vízitúrán mindenki csakis saját felelősségére vehet részt, ezt köteles a túra előtt aláírásával igazolni a jelenléti ív kitöltésekor. Aláírásával továbbá kötelezi magát, hogy a túra során betartja elsősorban a túravezető, másodsorban a kormányosa utasításait, a túra során a vízitúrázás szabályainak megfelelően viselkedik.
 • A vízitúra során mások életének veszélyeztetése tilos! A kenuban az egyensúlyt nem szabad veszélyeztetni, így például a kenuban felállni tilos! Borulás esetén az emberi élet a legfontosabb!
 • A 18 éven aluliak számára a mentőmellény viselése kötelező, de a résztvevők biztonsága érdekében a többiek számára is ajánlott! Aki nem tud úszni, annak tilos úszómellény nélkül a vízen tartózkodni!
 • A 8-15 éves gyerekek csakis szülői kísérettel vehetnek részt a túrán. Az Ő esetükben szülői beleegyezésre nincs szükség, hisz a szülő ott ül gyermekével egy kenuban és felel érte.
 • A 15-18 éves serdülők csakis szülői beleegyezéssel vehetnek részt a vízitúrán (a formanyomtatvány itt tölthető le.)
 • 14 évnél fiatalabb résztvevő nem lehet kormányos.
 • Kimerült állapotban nem szabad kenut kormányozni.
 • A vízitúrák egyes, előre meghatározott részein, a sisak viselése javasolt, mely vízbeborulás esetén védi a fejet. Továbbá a vízitúrák egyes, előre meghatározott részein, a 18 év alattiak számára a sisak használata kötelező, míg a 18 év fölöttiek számára javasolt. Erre alkalmas lehet hegymászó vagy akár biciklis sisak is. Szükség esetén CoolTour.sk s. r. o. utazási iroda is tud korlátozott számban biztosítani sisakokat, melynek igényét a megrendelőlapon szükséges feltüntetni. A foglalás a cooltour.sk@gmail.com e-mail címre beérkező helyesen kitöltött megrendelőlapok sorrendjében történik.
 • Amennyiben túravezetőnk a vízitúrán részvevő utas valamelyikénél, súlyos ruházati, felszerelési vagy egészségügyi hiányosságokat észlel, saját biztonsága érdekében eltanácsolja azt a túrától.
 • Szeszes ital és/vagy tudatmódosító szerek hatása alatt álló személy a vízitúrán nem vehet részt. Szeszes italok fogyasztása a vízitúra során szigorúan tilos! Dohányozni a vízen tilos!
 • A vízitúrán való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció. Kizáró ok a tériszony, az eszméletvesztésben szenvedők (epilepszia, narkolepszia), mozgásszervi betegségek, fertőző betegek, illetve az olyan betegségben szenvedők, amelyet a nagy terhelés válthat ki (asztma). A légzőszervi- és keringési betegségek (pl. infarktus utáni állapot, magas vérnyomás), a cukorbetegség, a nagy felületi sebek, a szenvedélybetegségek szintén kizáró okok.
 • Amennyiben a vízitúra során, borulás vagy más egyéb esemény következtében, a felszerelés valamely darabja elveszne, megsérülne, tönkremenne, abban az esetben a vízitúrázó azt köteles megtéríteni, az alábbiak szerint: kenulapát: 20,- €, úszómellény: 30,- €, vízhatlan zsák: 45,- €, sisak: 43,- €.