A túrák nehézsége,

egyéb fontos tudnivalók és szabályok!

🌕 🌑 🌑 🌑 🌑  KÖNNYŰ

Nagyobb séta vagy nagyon könnyű túra. Erőnlétileg egyáltalán nem megterhelő, kis távolságok, kiépített útvonalakon, gyalogösvényeken, sétányokon.

Kiadós városnézés vagy egy rövidebb könnyű kirándulás, valamilyen természeti látnivalóhoz. A távolság legfeljebb 6 km, csekély szintkülönbséggel.

Az útvonal még esős időben is nagyon jól járható, kellőképpen széles, így bárki könnyedén teljesítheti.

Felszerelés: egy kényelmes cipő, esetleg túraszandál.🌕 🌕 🌑 🌑 🌑  MÉRSÉKELT

Viszonylag könnyű túra, mely bárki számára könnyen teljesíthető. Nem kiépített, de jól járható turistautak, tanösvények jellemzik.

Mivel ez egy rövid túra, könnyű terepen, ezért nem szükséges túrázási tapasztalat. A távolság legfeljebb 8 km, átlagosan 500 méteres szintkülönbséggel.

Gyerekek is idősek is élvezhetik, az útvonalon több pihenőpont is található.

Felszerelés: zárt túracipő vagy bakancs, kis hátizsák (benne ivóvíz, némi élelem, esőkabát)🌕 🌕 🌕 🌑 🌑  HALADÓ


A CoolTour.sk által kínált gyalogtúrák és egyéb túrák többsége ebbe a szintbe tartozik. Jól járható túrautak jellemzik, helyenként meredekebb emelkedőkkel, sziklás szakaszokkal.

Átlagos kondícióval és egy kevés túrázási tapasztalattal bárki számára teljesíthető. A távolság nagyjából 8-12 km, melyhez legfeljebb 1000 méteres szintkülönbség tartozik.

Előfordulhatnak létrák, függőhidak, esetleg olyan szakaszok, ahol láncokba kell kapaszkodni.

Felszerelés: túrabakancs, kisméretű hátizsák (benne ivóvíz, némi élelem, esőkabát, szükség esetére melegebb ruházat), esetleg túrabot és egyéb egy adott túrához való szükséges felszerelések.🌕 🌕 🌕 🌕 🌑  NEHÉZ

Magashegyi környezetben vezető meredek, sziklás útvonal jellemzi. A túra általában valamilyen hágóra, csúcsra vezet.

A túra teljesítéséhez szükséges a túrázási tapasztalat, aktív életmód és jó mozgáskoordináció. A túra hossza 12-15 km, a szintkülönbség pedig meghaladhatja az 1200 métert.

Itt már gyakoribbak a technikás szakaszok, létrák, láncok, az útvonal pedig csúszós lehet.

Felszerelés: túrabakancs, hátizsák, szélsőséges időjárásnak megfelelő öltözet (tartalék ruházat), túrabot, és egyéb egy adott túrához való szükséges felszerelések.


🌕 🌕 🌕 🌕 🌕  MEGTERHELŐ


Technikás, magashegyi túra, mely általában hegycsúcsra vezet, gyakran szélsőséges időjárási körülmények között.

A túra komoly fizikai és mentális felkészültséget igényel, a jó kondíció és magashegyi tapasztalat elengedhetetlen. Az útvonal hossza 15 km felett van, a szintkülönbség pedig meghaladja az 1500 métert.

Az útvonal során technikás mászószakaszok találhatóak, melyeket tovább nehezít a nagy tengerszint feletti magasság.

Felszerelés: túrabakancs, hátizsák, szélsőséges időjárásnak megfelelő öltözet (tartalék ruházat), esetenként sátor és hálózsák, valamint technikai felszerelés, mint pl. jégcsákány, hágóvas és egyéb hegymászó felszerelés és egyéb egy adott túrához való szükséges felszerelések.


A túrákkal kapcsolatos fontos tudnivalók és szabályok:

  • A túrán legfeljebb 15 fő vehet részt egy túravezető kíséretében. Utazási irodánk a túra folyamán tapasztalt és helyismerettel rendelkező túravezetőt, avagy túravezetőket biztosít.
  • A túrán mindenki csakis saját felelősségére vehet részt, amely egyéni felelősségre történik! Továbbá kötelezi magát, hogy a túra során betartja a túravezető utasításait és a túra során a túra szabályainak megfelelően viselkedik.
  • A 10-18 éves gyerekek és serdülők csakis szülői beleegyezéssel vehetnek részt a túrán (a formanyomtatvány itt tölthető le). Bizonyos túrák esetében a 8-18 éves gyerekek, csakis szülői kísérettel vehetnek részt a túrán, ilyenkor az Ő esetükben szülői beleegyezésre nincs szükség, hisz a szülő gyermekével közösen túrázik és felel érte.
  • Szeszes ital és/vagy tudatmódosító szerek hatása alatt álló személy a túrán nem vehet részt. Szeszes italok fogyasztása a túra során tilos! 
  • Amennyiben túravezetőnk a túrán részvevő utas valamelyikénél, súlyos ruházati, felszerelési, erőnléti, életkori  vagy egészségügyi hiányosságokat észlel, saját biztonsága érdekében eltanácsolja azt a túrától. Továbbá olyan személyek is el lesznek tanácsolva a túrától, akik magatartásukkal zavarják a túra lebonyolítását! Ennek megítélése minden esetben a túravezető joga és feladata!

  • A túrán való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció, lépésbiztonság, megfelelő állóképesség, erőnlét és pszichikai felkészültség. Kizáró ok a tériszony, az eszméletvesztésben szenvedők (epilepszia, narkolepszia), mozgásszervi betegségek, fertőző betegek, az olyan betegségben szenvedők, amelyet a nagy terhelés válthat ki (pl. asztma), illetve a pszichikailag labilis és nem beszámítható személyek. A légzőszervi- és keringési betegségek (pl. infarktus utáni állapot, magas vérnyomás), a cukorbetegség, a nagy felületi sebek, a szenvedélybetegségek nem kizáró ok, de mindenképpen ezeket jelezni kell a túravezetőnek.
  • A baleset biztosítás megkötése, a túrán való részvétel egyik feltétele. Túráink túravezetői díja a baleset biztosítási díját nem tartalmazzák. Ennek megkötését mindenkinek külön, saját költségen kell vállalnia! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Aki a túra teljes időtartamára nem rendelkezik érvényes balesetbiztosítással, úgy az életében, testi épségében, egészségében, felszerelésében bekövetkező károkat a biztosító helytállási követelményének hiányában Ő maga köteles viselni!

  • Via ferrata: a "via ferrata" szakaszok teljesítéséhez kötelező a "via ferrata" felszerelés használata (hegymászó sisak, hegymászó heveder, energiaelnyelő kantár) és ajánlott mászó-/kerékpáros kesztyű, illetve elengedhetetlen a jó minőségű, kényelmes túrabakancs. Ezen szakaszon, jól karban tartott felszereléssel is részt lehet venni. Amennyiben nem rendelkezik saját "via ferrata" felszereléssel, nálunk is igényelhet felszerelést: hegymászó sisak, hegymászó heveder, energiaelnyelő kantár - 5,- € / nap. Maximálisan 6 db. tudunk biztosítani az érdeklődők számára. A "via ferrata" felszerelés bérlésének igényét a jelentkezési lap kitöltésekor kérjük előre jelezni. A felszerelés csakis egyben igényelhető. A felszerelés foglalása a cooltour.sk@gmail.com e-mail címre beérkező helyesen kitöltött jelentkezési lapok sorrendjében történik.

  • A hótalpas túra: egy hótalpas túra nem igényel különösebb technikai tudást és előképzettséget. Ezért is napjaink egyik közkedvelt téli sportja minden korosztály számára. A szükséges technikát, túravezetőnk a helyszínen mutatja be. A hótalp olyan közlekedési eszköz, melynek a segítségével nagy hóban sem süllyed el a túrázó. A hótalpakat bármilyen túrabakancsra fel lehet csatolni. Lényeges a magas szárú bakancs viselete és javasolt a kamásli használata. A hótalpak alján fémkarmok találhatók, melyek csúszós, jeges terepen megakadályozzák a kicsúszást. További elengedhetetlen kellékünk a túra- vagy síbot. Ha valamely hótalpas túrán a hótalpakra nincs szükség, abban az esetben sem változik az utazás részvételi díja. Amennyiben nem rendelkezik saját hótalpas felszereléssel, nálunk is igényelhet felszerelést: hótalp, túrabot - 10,- € / nap. Maximálisan 16 db. tudunk biztosítani az érdeklődők számára. A hótalpas felszerelés bérlésének igényét a jelentkezési lap kitöltésekor kérjük előre jelezni. A felszerelés csakis egyben igényelhető. A felszerelés foglalása a cooltour.sk@gmail.com e-mail címre beérkező helyesen kitöltött jelentkezési lapok sorrendjében történik.

  • Amennyiben a túrák során, esés vagy más egyéb esemény következtében, a "via ferrata" felszerelés, vagy a hótalpas felszerelés valamely darabja elveszne, megsérülne, tönkremenne, abban az esetben a túrázó azt köteles megtéríteni azt a bérbe adó cég árjegyzéke vagy kiszabott kárfelmérése alapján