Bakancstúra a Szilicei-fennsíkon

1 napos kirándulás | 9.200,- Ft | 23,- € | gyalogtúra nehézsége: 🌕🌕🌕🌑🌑

Bakancstúra a Szilicei-fennsíkon

1 napos

Program: ez egy különleges túra Gömörben a Szilicei-fennsíkon. A fennsík nagyságával, formajellegével, élő és élettelen gazdagságával Közép-Európában "vetélytárs" nélküli karsztplatója. Maga a fennsík és peremvölgyei is már a régmúlt történelmi időkben lakottak voltak. A fennsíkon csak két elszigetelt település létezik, Szilice és Borzova. A föld alatti világ képződményeinek, barlangoknak és zsombolyoknak gazdag tárházát rejti. A Szilicei-fennsík környezete évezredes együttélésben alakult a természet és ember közös kölcsönhatása révén. Nagyon érzékeny, sérülékeny kapcsolatrendszer ez, amely a "mindent tudó, csodatévő" ember jóvoltából felborulóban van.

 • Utazás: egyénileg
 • Ellátás: önellátó
 • A túra hossza: 20 km
 • Részvétel díj: 9.200,- Ft (23,- €) / fő, (8-15 fő esetén)
 • Részvételi díj tartalmazza: programszervezés, szakképzett és helyismerettel rendelkező csoportvezetés.
 • Részvételi díj nem tartalmazza: utazási költségek, étkezések, belépődíjak, utasbiztosítás.
23,00 € 29,00 €

Utazási tájékoztató ⤵

Részletes program:

 • 07:30 - "Isten hozott!" találkozás a Szilicei-jégbarlang parkolójában*1.
 • 07:45 - A szükséges ügyintézés, pakolás, rövid eligazítás, bemelegítés után nekivágunk kalandos gyalogtúránknak a Szilicei-fennsíkon.
 • 08:30 - Gyalogtúránk első megállója az úgynevezett "Bába-lyuk"-i zsomboly, melynek mélysége 45 méter. Legnagyobb érdekessége, hogy mélyében szakrális eredetű csontmaszkot találtak.
 • 08:45 - A sárga jelzésen tovább haladva elérjük a környék egyik legnagyobb nevezetességét, a Szilicei-jégbarlangot, amely az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. A jégbarlang egy nagy szakadéktöbör alján keletkezett, 501 méteres tengerszint feletti magasságban, mely a mérsékelt éghajlati öv legalacsonyabban fekvő jégbarlangja.
 • 09:30 - Miután megcsodáltuk a Szilicei-jégarlangot, bevetjük magunkat a fennsík mélyébe. Útközben a karsztfennsík fura természeti képződményeinek formáit láthatjuk. Először a sárga, majd a piros és legvégül a kék jelzésen haladva, 8 km és két óra megtétele után érkezünk meg Szádvárborsa (Silická Brezová) községébe.
 • 11.30 - Szádvárborsa falujában fogyasztjuk el ebédünket, feltöltjük vízkészleteinket és egy rövid pihenőt tartunk.
 • 12.15 - Túránkat tovább folytatjuk a közelben megbújó "Feneketlen-lednice" nevű aknabarlang, 68 m mély lélegzetelállító zsombolyának a megtekintésével.
 • 13.00 - A "Feneketlen-lednice" aknabarlang megtekintése után, folyamatosan a piros jelzésen haladva és érintve a fennsík tetejét, 7 km megtétele után érkezünk meg Szilicére (Silica).
 • 15.00 - Szilicén (Silica) megtekintjük az eredetileg a 13. században épült református erődtemplomot.
 • 15:45 - Megérkezünk autóinkhoz a parkolóra.

fontos tudnivalók ⤵

 

Fontos tudnivalók:

Az utazás megrendelése:

 • Elsősorban, kérjük olvassátok el az Általános szerződési feltételeket és az Adatvédelmi szabályzatra vonatkozó rendeletet .
 • Az utazásra az itt található megrendelőlap kitöltésével tudtok jelentkezni! A megrendelőlap kitöltése és az esetleges "Utastársak megrendelőlapja" űrlap feltöltése után, küldjétek azt el. A sikeresen elküldött megrendelőlapról rendszerünk 24 órán belül visszajelzést küld.
 • Ezek után a részvételi díjat egy összegben, az utazás előtti 36. napig kell befizetni. A befizetést banki átutalással, bankfióki befizetéssel, vagy a "Kosárba" gombra kattintva oldható meg (bankkártyás befizetés). Készpénzes befizetésre csakis rendkívüli esetekben van lehetőség, legkésőbb az utazás előtti 36. napig a teljes részvételi díj (100%) befizetésével.
 • Számlaszámunk: SK84 0200 0000 0038 4769 6756, SWIFT: SUBASKBX, VÚB, a. s. A banki átutalásnál és bankfióki befizetésnél a közleménybe az utas nevét, valamint az átutalás egyedi azonosítóját (VS): 0002021117, kell feltüntetni.
 • Megrendelésed a megrendelőlap elküldésével, majd annak visszaigazolásával és a részvételi díj befizetésével valósul meg. A megrendelést követően kapod meg a számlát és kötjük meg az Utazási Szerződést, melyek együttesen biztosítják a helyed. Miután az általad megadott e-mail címedre megérkezett az Utazási Szerződés, annak az aláírási lapját nyomtasd ki, majd aláírva (jpg, pdf, png) juttasd vissza e-mail címünkre: cooltour.sk@gmail.com. Foglalásod ezek után tekintjük véglegesnek.

Utasbiztosítás: az alapár nem tartalmazza az utasbiztosítást, de megkötése ajánlott!

*1 Utazással kapcsolatos tudnivalók: találkozóhely a Szilicei-jégbarlang parkolójában (Silická ladnica - parkovisko, 049 52, Silica - GPS: 48.557117, 20.505658) - a találkozó helyre minden résztvevő saját autón érkezik, illetve saját maga oldja meg az odajutást. Ajánlott a parkoló autókban száraz ruhát és cipőt hagyni, hogy a túra után, rögtön át tudjatok öltözni. (Szükség esetén, utazási irodánk indít mikrobuszt vagy autóbuszt a programra. Bővebb információk: )

A gyalogtúra:

 • A gyalogtúra 8 fő részvételével valósul meg, kevesebb résztvevő esetén a túra lemondásának jogát fenntartjuk. Továbbá a gyalogtúrán legfeljebb 15 fő vehet részt egy túravezető kíséretében. Utazási irodánk a túra folyamán tapasztalt és helyismerettel rendelkező túravezetőt, avagy túravezetőket biztosít.
 • A gyalogtúra hossza 20 km, amely összesen 480 m ↗ szintemelkedéssel és 490 m ↘ szintcsökkenéssel van tarkítva. A gyalogtúrából 3 km-t aszfaltozott műúton, míg a további 17 km-t füves / köves terepen tesszük meg. A gyalogtúra hosszát, közös megegyezés alapján rövidíthetjük 5 km-rel (szintemelkedés: 90m ↗ / 90m ↘), a Szádvárborsa (Silická Brezová) közelében megbújó "Feneketlen-lednice" nevű aknabarlang kihagyásával. A túra rövidítése esetén a fent leírt program változik, melyért utazási irodánk nem vállal felelősséget. 
 • ! A gyalogtúrával kapcsolatos fontos tudnivalók, szabályok és a besorolások leírása itt található! A túra nehézségi besorolása: 🌕 🌕 🌕 🌑 🌑
 • Korhatár: 12 évnél idősebbek. A 12-18 éves gyerekek és serdülők csakis szülői beleegyezéssel vehetnek részt a túrán (a
  formanyomtatvány itt tölthető le).


Javasolt egyéni felszerelés: fontos a kényelmes, vízálló és réteges túraöltözet: váltás póló, hosszú ujjú pulóver, vízálló és lélegző membránú túrakábát (GTX), vagy softshell kabát. Túrabakancs: magas szárú, vízálló bakancs. Kiegészítők: közepes (25-35 l) hátizsák, fejlámpa, esőkabát, sapka, csősál, túrazokni, napszemüveg, naptej, egészségügyi csomag, palack víz (legalább 1 liter- túránk során lesz lehetőség az ivóvíz feltöltésére). Továbbá felhívjuk a figyelmeteket, hogy a túrát megelőző napokban figyeljétek az időjárási előrejelzéseket és a ruházatukat a várható időjárásnak megfelelően állítsátok össze.

Egészségügyi tudnivalók: javasoljuk az általános és saját gyógyszerek, valamint az alap egészségügyi felszerelések beszerzését (láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli). Irodánk munkatársai és a csoportvezetők, kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

A COVID-19 megbetegedés elleni hatósági intézkedések Szlovákiában: a CoolTour.sk s.r.o. a Szlovák kormány mindenkor hatályos járványügyi rendelkezéseit szigorúan betartja és betartatja. Folyamatosan figyelemmel kíséri a törvényi előírásokat, és szem előtt tartja a járványhelyzet által életre hívott biztonsági-egészségügyi intézkedéseket mind a szabadtéri létesítmények nyitva tartását, mind az egyéni szabadtéri sportolási lehetőségeket illetően. A síelés egyéni sportnak minősül. Közös érdekünk az, hogy a lehetőségekhez képest zavartalanul együtt tudjunk működni. Az aktuális intézkedésekről, valamint Szlovákiába történő belépés szabályairól itt találnak bővebb tájékoztatást.

Vízum: Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel vehetnek részt az utazáson.

Nyilatkozat: mi­vel az utazás és a túra so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért az iro­dánk tú­ra­ve­ze­tője fenn­tart­ja a jo­got, hogy rossz idő ese­tén - eső, köd, erős szél, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok - meg­vál­toz­tas­sa a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sorrend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén (a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében) módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak. Eb­ben az eset­ben igyek­szünk va­la­mi­lyen más prog­ra­mot szer­vez­ni.


ONLINE ELŐFOGLALÁS

Foglalj időpontot időben. A foglalásod e-mailben igazoljuk vissza.