Kerékpártúra a Szilicei-fennsíkon

1 napos kirándulás | 12.000,- Ft | 30,- € | kerékpártúra nehézsége: 🌕🌕🌕🌑🌑

Kerékpártúra a Szilicei-fennsíkon

1 napos

Program: ez egy különleges kerékártúra a Gömör-Tornai-karszt, Szilicei-fennsíkján. A fennsík nagyságával, formajellegével, élő és élettelen gazdagságával Közép-Európában "vetélytárs" nélküli karsztplatója. Maga a fennsík és peremvölgyei is már a régmúlt történelmi időkben lakottak voltak. A fennsíkon csak két elszigetelt település létezik, Szilice és Borzova. A föld alatti világ képződményeinek, barlangoknak és zsombolyoknak gazdag tárházát rejti. A Szilicei-fennsík környezete évezredes együttélésben alakult a természet és ember közös kölcsönhatása révén. Nagyon érzékeny, sérülékeny kapcsolatrendszer ez, amely a "mindent tudó, csodatévő" ember jóvoltából felborulóban van.

 • Utazás: egyénileg
 • Ellátás: önellátó
 • A kerékpártúra hossza: 42 km
 • Részvétel díj: 12.000,- Ft (30,- €) / fő, (8-15 fő esetén)
 • Részvételi díj tartalmazza: programszervezés, szakképzett és helyismerettel rendelkező csoportvezetés, gyors energia pótlás a kerékpártúra során, a panzió bérleti díja.
 • Részvételi díj nem tartalmazza: utazási költségek, étkezések, belépődíjak, kerékpárkölcsönzés (de szükség esetén biztosítunk kerékpárokat is), utasbiztosítás.
30,00 € 32,00 €

Utazási tájékoztató ⤵

Részletes program:

 • 07:30 - "Isten hozott!" találkozás a gömörhorkai Kövirózsa Panzióban*1.
 • 07:45 - A szükséges ügyintézés, pakolás, rövid eligazítás és bemelegítés után kerékpárjaink nyergébe pattanunk.
 • 08:30 - 09.30 - Kerékpártúránk első 16 km-t az 587-es műúton (029-es kerékpárúton) tesszük meg, egészen a magyar határ mellet fekvő Kecsőig (Kečovo). Ezen a szakaszon 134 m-t emelkedünk ↗ és 241 m-t ereszkedünk ↘.
 • 09:30 - A község határában kisebb pihenőt tartunk, feltöltjük vízkészleteinket és bevetjük magunkat a Szilicei-fennsík rejtett csodáinak vidékére.
 • 10.00 - 14:00 A pihenő után, kerékpártúránk következő 10 km-s szakaszát terepen, a Szlovák Karszt Nemzeti Park Szilicei-fennsíkján folytatjuk, mely szintén a 029-es kerékpárúton folytatódik. Ezen a szakaszon 335 m-t emelkedünk és 140 m-t ereszkedünk.
 • Útközben megtekintjük a "Feneketlen-lednice" nevű aknabarlang, 68 m mély lélegzetelállító zsombolyát.
 • Borzova (Silická Brezová) községén áthaladva érkezünk meg a Szilicei-jégbarlanghoz, mely a világ legalacsonyabban fekvő jégbarlangja a mérsékelt övben és az UNESCO Világörökség listáján is szerepel.
 • 13.00 - Kerékpártúránk kétharmadánál, Szilice (Silica) község határában, csodás természeti környezetben fogyasztjuk el ebédünket és egy rövid pihenőt tartunk az úgynevezett "Bába-lyuk"-i zsomboly mellett, melynek mélysége 45 méter. Legnagyobb érdekessége, hogy mélyében szakrális eredetű csontmaszkot találtak.
 • 13.30 - 14:00 - Pihenőnk után, a Szilicei-fennsíkot elhagyva, 8 km-t gurulva érkezünk meg Gömbaszögre, a Sajó völgyébe.
 • 14.00 - Igény szerint lehetőségünk nyílik az UNESCO Világörökség részét képző Gombaszögi-barlang*2 (Gombasecká jaskyňa), valamint a Gombaszögi Pálos monostor romjainak a megtekintésére.
 • 15:00 - 16:00 - Gombaszögről a Sajó mentén, további 9 km vár ránk, míg elérjük gömörhorkai Kövirózsa Panziót*1, utunk végállomását.
 • 16:00 - Pihenés, tisztálkodás, pakolás, hazaindulás tetszés szerinti időpontban.

fontos tudnivalók ⤵

 Fontos tudnivalók:

Az utazás megrendelése:

 • Elsősorban, kérjük olvassátok el az Általános szerződési feltételeket és az Adatvédelmi szabályzatra vonatkozó rendeletet .
 • Az utazásra az itt található megrendelőlap kitöltésével tudtok jelentkezni! A megrendelőlap kitöltése és az esetleges "Utastársak megrendelőlapja" űrlap feltöltése után, küldjétek azt el. A sikeresen elküldött megrendelőlapról rendszerünk 24 órán belül visszajelzést küld.
 • Ezek után a részvételi díjat egy összegben, az utazás előtti 36. napig kell befizetni. A befizetést banki átutalással, bankfióki befizetéssel, vagy a "Kosárba" gombra kattintva oldható meg (bankkártyás befizetés). Készpénzes befizetésre csakis rendkívüli esetekben van lehetőség, legkésőbb az utazás előtti 36. napig a teljes részvételi díj (100%) befizetésével.
 • Számlaszámunk: SK84 0200 0000 0038 4769 6756, SWIFT: SUBASKBX, VÚB, a. s. A banki átutalásnál és bankfióki befizetésnél a közleménybe az utas nevét, valamint az átutalás egyedi azonosítóját (VS): 0002021116, kell feltüntetni.
 • Megrendelésed a megrendelőlap elküldésével, majd annak visszaigazolásával és a részvételi díj befizetésével valósul meg. A megrendelést követően kapod meg a számlát és kötjük meg az Utazási Szerződést, melyek együttesen biztosítják a helyed. Miután az általad megadott e-mail címedre megérkezett az Utazási Szerződés, annak az aláírási lapját nyomtasd ki, majd aláírva (jpg, pdf, png) juttasd vissza e-mail címünkre: cooltour.sk@gmail.com. Foglalásod ezek után tekintjük véglegesnek.

Utasbiztosítás: az alapár nem tartalmazza az utasbiztosítást, de megkötése ajánlott!

*1 Utazással kapcsolatos tudnivalók: találkozóhely Gömörhorkán (Gemerská Hôrka) a Kövirózsa Panzióban (Penzión Skalná ruža, Gemerská Hôrka, 049 12 - GPS: 48.539607, 20.382946) - a találkozó helyre minden résztvevő saját autón érkezik, illetve saját maga oldja meg az odajutást. Ajánlott a parkoló autókban száraz ruhát és cipőt hagyni, hogy a túra után rögtön át tudjunk öltözni. (Szükség esetén, utazási irodánk indít mikrobuszt vagy autóbuszt a programra. Bővebb információk: )

A kerékpártúra:

 • A gyalogtúra 8 fő részvételével valósul meg, kevesebb résztvevő esetén a túra lemondásának jogát fenntartjuk. Továbbá a gyalogtúrán legfeljebb 15 fő vehet részt egy túravezető kíséretében. Utazási irodánk a túra folyamán tapasztalt és helyismerettel rendelkező túravezetőt, avagy túravezetőket biztosít.
 • A kerékpártúra hossza 42 km, amely összesen 650 m ↗ szintemelkedéssel és 860 m ↘ szintcsökkenéssel van tarkítva. A kerékpártúrából 27 km-t aszfaltozott műúton, míg a további 16 km-t füves / köves terepen tesszük meg. A kerékpártúra hosszát, közös megegyezés, vagy a kerékpártúrán fellépő problémák esetén rövidíthetjük 31 km-re (szintemelkedés:  393m ↗ / 615m ↘ ). A kerékpártúra rövidítése estében a fent leírt program változik, melyért utazási irodánk nem vállal felelősséget.
 • A kerékpártúrán saját, jól felszerelt és karban tartott kerékpárral is részt lehet venni. Amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, nálunk is igényelhetsz kerékpárt a túrára. Klasszikus, jól felszerelt kerékpár 10,- € / nap (sisakkal és láthatósági mellénnyel). Maximálisan 4 db. klasszikus kerékpárt tudunk biztosítani. További 8 db. jól felszerelt elektromos kerékpárt is tudunk biztosítani, melynek 35,- € / nap a bérleti díja (sisakkal és láthatósági mellénnyel). A kerékpár bérlésének igényét a jelentkezési lap kitöltésekor kérjük előre jelezni. A kerékpárok foglalása a cooltour.sk@gmail.com e-mail címre beérkező helyesen kitöltött megrendelőlapok sorrendjében történik.
 • ! A gyalogtúrával kapcsolatos fontos tudnivalók, szabályok és a besorolások leírása itt található! A túra nehézségi besorolása: 🌕 🌕 🌕 🌑 🌑
 • Korhatár: 12 évnél idősebbek. A 12-18 éves gyerekek és serdülők csakis szülői beleegyezéssel vehetnek részt a túrán (a
  formanyomtatvány itt tölthető le).

Javasolt egyéni felszerelés: kerékpáros sportruházat, bicikliskesztyű, váltás hosszú nadrág, palack víz (legalább 1 liter - túránk során lesz lehetőség az ivóvíz feltöltésére), sportcipő, vízálló viharkabát, napszemüveg, kisebb hátizsák (kb. 10 literest), kötelező felszerelés: biciklissisak, láthatósági mellény! Továbbá felhívjuk a figyelmeteket, hogy a kerékpártúrát megelőző napokban figyeljétek az időjárási előrejelzéseket és a ruházatot a várható időjárásnak megfelelően állítsátok össze.

Egészségügyi tudnivalók: javasoljuk az általános és saját gyógyszerek, valamint az alap egészségügyi felszerelések beszerzését (láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli). Irodánk munkatársai és a csoportvezetők, kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

*2 A Gombaszögi-barlang szlovákiai viszonylatban is egyedülálló szalmacseppköveivel, érdekes cseppkőlefolyásaival, bekéregződéseivel a Szlovák Karszt Nemzeti Park legjelentősebb barlangjai közé tartozik. Látogatási útvonal hossza 530 m, szintkülönbsége minimális. A barlangban 87 lépcsőfok található. A bejárat és a kijárat közötti szintkülönbség csupán 7-8 m. A látogatás időtartama kb. 30 perc. A barlang hőmérséklete 9,0 és 9,4°C között mozog, ezért javasolt a melegebb öltözet viselete. Belépődíjak: 6,- € felnőtt / 5,- € diák és nyugdíjas / 3,- € gyermek. Utolsó belépés 16.00-kor.

A COVID-19 megbetegedés elleni hatósági intézkedések Szlovákiában: a CoolTour.sk s.r.o. a Szlovák kormány mindenkor hatályos járványügyi rendelkezéseit szigorúan betartja és betartatja. Folyamatosan figyelemmel kíséri a törvényi előírásokat, és szem előtt tartja a járványhelyzet által életre hívott biztonsági-egészségügyi intézkedéseket mind a szabadtéri létesítmények nyitva tartását, mind az egyéni szabadtéri sportolási lehetőségeket illetően. A síelés egyéni sportnak minősül. Közös érdekünk az, hogy a lehetőségekhez képest zavartalanul együtt tudjunk működni. Az aktuális intézkedésekről, valamint Szlovákiába történő belépés szabályairól itt találnak bővebb tájékoztatást.

Vízum: Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel vehetnek részt az utazáson.

Nyilatkozat: mi­vel az utazás és a túra so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért az iro­dánk tú­ra­ve­ze­tője fenn­tart­ja a jo­got, hogy rossz idő ese­tén - eső, köd, erős szél, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok - meg­vál­toz­tas­sa a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sorrend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén (a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében) módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak. Eb­ben az eset­ben igyek­szünk va­la­mi­lyen más prog­ra­mot szer­vez­ni.


ONLINE ELŐFOGLALÁS

Foglalj időpontot időben. A foglalásod e-mailben igazoljuk vissza.