Via ferrata út és Hajts Béla emlékei a Kyseľ-szurdokban

1 napos kirándulás | 9.600,- Ft | 24,- € | gyalogtúra nehézsége: 🌕🌕🌕🌑🌑

Via ferrata út és Hajts Béla emlékei a Kyseľ-szurdokban

1 napos

Program: a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park hegyei és völgyei magukkal ragadják a természet és bakancstúrák szerelmeseit, és nem okoznak csalódást annak sem, aki egy kis kalandra vágyik. A Hernád folyó völgyében haladva, leküzdve a "Kolostor-szakadékot", megtekintve az egykori karthauzi kolostor rejtélyes maradványait, elérünk túránk fő céljához, a Kyseľ-szurdokban vezető via ferrata szakaszhoz. A páratlan szépségű szurdokban mászva vízesések és sziklafalak vesznek körbe minket, hogy a kihívások és kalandok kedvelői is megtalálják a túrában az izgalmat. A szemet gyönyörködtető kilátás, a változatos természet és a via ferrata megmászása garantálja az élményt a Szlovák Paradicsomba vágyóknak.

 • Utazás: egyénileg
 • Ellátás: önellátó
 • A túra hossza: 13 km
 • Szintemelkedés: 760 m
 • Részvétel díj: 9.600,- Ft (24,- €) / fő, (8-15 fő esetén)
 • Részvételi díj tartalmazza: programszervezés, szakképzett és helyismerettel rendelkező csoportvezetés, szükséges tanácsadás.
 • Részvételi díj nem tartalmazza: utazási költségek, étkezések, belépődíjak, utasbiztosítás.
24,00 € 28,00 €

Utazási tájékoztató ⤵

Részletes program:

 • 7:30 - Találkozás a "Pri starej horárni" parkolóban.*¹
 • 7:15 - Rövid eligazítás és bemelegítés után elindulunk túránk első megállójához, a Létánfalvi malomhoz (Letanovský mlyn 530m). Innen nekivágunk a szakasznak, mely a Hernád (Hornád) folyó kanyonjában vezet, ahol helyenként láncokba kapaszkodva vagy lépcsők segítségével tudunk haladni.
 • 9:15 - Nagyjából 3 km-t megtétele után eljutunk a Kolostor-szakadék (Kláštorská roklina)aljára, ahonnan felfelé, a szakadékon keresztül vezet tovább utunk. A láncos, létrás "mászás" során 280m szintkülönbséget küzdünk le, hogy végül elérjünk a Menedékkőhöz (Kláštorisko 775m).
 • 10:30 - Elérjük túránk egyik legmagasabb pontját, a Menedékkövet (Kláštorisko 775m). A fennsíkon megtekintjük az egykori karthauzi kolostor romjait, és gyönyörködhetünk a kilátásban is, hiszen jó idő esetén a Magas-Tátra csúcsai is látszódnak.
 • 11:30 - Leereszkedünk a Kyseľ-szurdokba (Kyseľ ústie 565 m), hogy nekivágjunk túránk legkalandosabb és legélvezetesebb, via ferrata szakaszának. A "vasalt úton" felfelé haladva a folyó felett, lépcsők, fémtálcák és létrák segítségével jutunk egyre feljebb, leküzdve 190 méternyi szintkülönbséget. A szakasz során többször haladunk vízesések mellett is, melyek közül a legnagyobb egy közel 30 méter magas zuhatag.
 • 13:30 - A via ferrata végéhez érve visszafelé, a Menedékkő (Kláštorisko 775m) felé vesszük az irányt.
 • 14:00 - Visszaérünk a Menedékkőhöz (Kláštorisko 775m). Az itt található hegyi menedékházban meleg étel és egy kis felfrissülés fogad minket, hogy a pihenő után nekivághassunk túránk utolsó szakaszának. Innentől már csak lefelé vezet az út, egy nagyjából 5 km hosszú szakaszon.
 • 16:00 - Megérkezünk autóinkhoz a parkolóba.

fontos tudnivalók ⤵

 

Fontos tudnivalók:

Az utazás megrendelése:

 • Elsősorban, kérjük olvassátok el az Általános szerződési feltételeket és az Adatvédelmi szabályzatra vonatkozó rendeletet .
 • Az utazásra az itt található megrendelőlap kitöltésével tudtok jelentkezni! A megrendelőlap kitöltése és az esetleges "Utastársak megrendelőlapja" űrlap feltöltése után, küldjétek azt el. A sikeresen elküldött megrendelőlapról rendszerünk 24 órán belül visszajelzést küld.
 • Ezek után a részvételi díjat egy összegben, az utazás előtti 36. napig kell befizetni. A befizetést banki átutalással, bankfióki befizetéssel, vagy a "Kosárba" gombra kattintva oldható meg (bankkártyás befizetés). Készpénzes befizetésre csakis rendkívüli esetekben van lehetőség, legkésőbb az utazás előtti 36. napig a teljes részvételi díj (100%) befizetésével.
 • Számlaszámunk: SK84 0200 0000 0038 4769 6756, SWIFT: SUBASKBX, VÚB, a. s. A banki átutalásnál és bankfióki befizetésnél a közleménybe az utas nevét, valamint az átutalás egyedi azonosítóját (VS): 0002021137, kell feltüntetni.
 • Megrendelésed a megrendelőlap elküldésével, majd annak visszaigazolásával és a részvételi díj befizetésével valósul meg. A megrendelést követően kapod meg a számlát és kötjük meg az Utazási Szerződést, melyek együttesen biztosítják a helyed. Miután az általad megadott e-mail címedre megérkezett az Utazási Szerződés, annak az aláírási lapját nyomtasd ki, majd aláírva (jpg, pdf, png) juttasd vissza e-mail címünkre: cooltour.sk@gmail.com. Foglalásod ezek után tekintjük véglegesnek.

Utasbiztosítás: az alapár nem tartalmazza az utasbiztosítást, de megkötése ajánlott!

*1 Utazással kapcsolatos tudnivalók: találkozóhely a Létánfalva után lévő "Pri starej horárni" parkolónál, mely a "Szlovák Paradicsom kapuja" után található.  (Pri starej horárni, 053 13 Letanovce - GPS-t helyettesítő +kóddal is megtalálható a parkoló: XC6V+FW Letanovce) - a találkozóhelyre minden résztvevő saját autón érkezik, illetve saját maga oldja meg az odajutást. Ajánlott a parkoló autókban száraz ruhát és cipőt hagyni, hogy a túra után, rögtön át tudjatok öltözni. Szükség esetén, utazási irodánk indít mikrobuszt vagy autóbuszt a programra. Bővebb információk:

A gyalogtúra:

 • A gyalogtúra 8 fő részvételével valósul meg, kevesebb résztvevő esetén a túra lemondásának jogát fenntartjuk. Továbbá a gyalogtúrán legfeljebb 15 fő vehet részt egy túravezető kíséretében. Utazási irodánk a túra folyamán tapasztalt és helyismerettel rendelkező túravezetőt, avagy túravezetőket biztosít.
 • A gyalogtúra hossza 13 km, amely összesen 760 m ↗ szintemelkedéssel és 760 m ↘ szintcsökkenéssel van tarkítva. A túra végig jelölt turistaúton halad, mely főleg földút, de többször érintünk kanyonokat, szurdokokat, ahol létrákba és láncokba kapaszkodva tudunk haladni. A túra része egy biztosított "via ferrata" szakasz is, ahol lépcsőkön, fémtálcákon, létrákon haladva, illetve láncokba kapaszkodva "mászunk".
 • A "via ferrata" szakasz teljesítéséhez kötelező a "via ferrata" felszerelés használata (hegymászó sisak, hegymászó heveder, energiaelnyelő kantár) és ajánlott mászó-/kerékpáros kesztyű, illetve elengedhetetlen a jó minőségű, kényelmes túrabakancs. Ezen szakaszon, jól karban tartott felszereléssel is részt lehet venni. Amennyiben nem rendelkezik saját "via ferrata" felszereléssel, nálunk is igényelhet felszerelést: hegymászó sisak, hegymászó heveder, energiaelnyelő kantár - 5,- € / nap. Maximálisan 6 db. tudunk biztosítani az érdeklődők számára. A "via ferrata" felszerelés bérlésének igényét a jelentkezési lap kitöltésekor kérjük előre jelezni. A felszerelés csakis egyben igényelhető. A felszerelés foglalása a cooltour.sk@gmail.com e-mail címre beérkező helyesen kitöltött jelentkezési lapok sorrendjében történik.

 • A bakancstúra programjában leírt időpontok tájékoztató jellegűek. Az esetleges eltérésekért irodánk nem vállal felelősséget.

 • ! A gyalogtúrával kapcsolatos fontos tudnivalók, szabályok és a besorolások leírása itt található! A túra nehézségi besorolása: 🌕 🌕 🌕 🌑 🌑
 • Korhatár: 12 évnél idősebbek. A 12-18 éves gyerekek és serdülők csakis szülői beleegyezéssel vehetnek részt a túrán (a
  formanyomtatvány itt tölthető le).


Javasolt egyéni felszerelés: fontos a kényelmes, vízálló és réteges túraöltözet: váltás póló, hosszú ujjú pulóver, vízálló és lélegző membránú túrakábát (GTX), vagy softshell kabát. Túrabakancs: magas szárú, vízálló bakancs. Kiegészítők: közepes (25-35 l) hátizsák, fejlámpa, esőkabát, sapka, kesztyű (ajánlott mászó-/kerékpáros kesztyű a via ferrata szakaszhoz), csősál, túrazokni, napszemüveg, naptej, egészségügyi csomag, palack víz (legalább 1 liter- túránk során lesz lehetőség az ivóvíz feltöltésére). Továbbá felhívjuk a figyelmeteket, hogy a túrát megelőző napokban figyeljétek az időjárási előrejelzéseket és a ruházatukat a várható időjárásnak megfelelően állítsátok össze.

Egészségügyi tudnivalók: javasoljuk az általános és saját gyógyszerek, valamint az alap egészségügyi felszerelések beszerzését (láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli). Irodánk munkatársai és a csoportvezetők, kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

A COVID-19 megbetegedés elleni hatósági intézkedések Szlovákiában: a CoolTour.sk s.r.o. a Szlovák kormány mindenkor hatályos járványügyi rendelkezéseit szigorúan betartja és betartatja. Folyamatosan figyelemmel kíséri a törvényi előírásokat, és szem előtt tartja a járványhelyzet által életre hívott biztonsági-egészségügyi intézkedéseket mind a szabadtéri létesítmények nyitva tartását, mind az egyéni szabadtéri sportolási lehetőségeket illetően. A síelés egyéni sportnak minősül. Közös érdekünk az, hogy a lehetőségekhez képest zavartalanul együtt tudjunk működni. Az aktuális intézkedésekről, valamint Szlovákiába történő belépés szabályairól itt találnak bővebb tájékoztatást.

Vízum: Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel vehetnek részt az utazáson.

Nyilatkozat: mi­vel az utazás és a túra so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért az iro­dánk tú­ra­ve­ze­tője fenn­tart­ja a jo­got, hogy rossz idő ese­tén - eső, köd, erős szél, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok - meg­vál­toz­tas­sa a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sorrend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén (a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében) módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak. Eb­ben az eset­ben igyek­szünk va­la­mi­lyen más prog­ra­mot szer­vez­ni.


Térkép és magassági profil:


ONLINE ELŐFOGLALÁS

Foglalj időpontot időben. A foglalásod e-mailben igazoljuk vissza.